A little diary of my life.

04/12/2013

Senaman Untuk Kecilkan Peha

Note untuk diri sendiri sebab menyeramkan semakin hari semakin membesar peha aku ni. Kalau aku sejenis ayam McD konfem orang yeng beli tu suka sebab banyak isi. bahahaha

Ok, ni semua aku copy paste dari blog kevin zahri sebab nanti-nanti senang aku tak payah cari lagi. Kan dah kata note untuk diri sendiri :p

Sesetengah orang mempunyai bentuk badan seperti buah pear. Bahagian seperti pinggul dan peha kelihatan berisi dan tidak seimbang dengan bahagian atas badan anda. Sekiranya anda mengalami masalah ini, sudah tentu anda tercari-cari bagaimana cara untuk mengecilkan bahagian peha anda. Antara cara yang biasa kita lihat di sekeliling kita ialah dengan berlari atau jogging, berjalan atau ‘walkathon’, dan berbasikal. Tiga cara ini adalah sangat sinonim untuk mengurangkan lemak di bahagian peha. Adakah anda terfikir cara lain untuk mengecilkan peha anda? Berikut merupakan langkah-langkah aktiviti yang boleh anda lakukan untuk mengecilkan bahagian peha anda:

1. ‘Kerusi bayangan’

Berikut adalah panduan untuk senaman “kerusi bayangan”:
  • Berdiri tegak sambil bersandar pada dinding.
  • Rehatkan tangan pada dinding dan turunkan badan perlahan-lahan. Turunkan badan sehingga kedudukan badan seperti sedang duduk. Bayangkan anda sedang duduk di atas kerusi.
  • Bila anda sudah ‘duduk’, cuba bertahan selama mana yang anda boleh sebelum anda berdiri tegak semula. Kebanyakan orang hanya boleh bertahan untuk beberapa saat sahaja pada permulaan. Setelah membiasakan diri, anda pasti akan dapat bertahan lebih lama.
  • Pastikan badan anda tegak semasa ‘duduk’.
  • Cuba capai 10 saat pada permulaan, dan bertahan sehingga 1 minit setelah melakukannya beberapa kali. Lakukan 5 kali setiap hari.
Latihan ini agak mencabar kesabaran dan kekuatan mental anda. Mula-mula mungkin susah, tapi kalau dah lama-lama, anda mesti rasa sudah biasa.

2. Pergerakan “menggunting”

Latihan ini menumpukan bahagian peha sebelah dalam. Senang sangat! Baring atas lantai dengan kedua belah tangan di sisi. Angkat kedua belah kaki lebih kurang 45 darjah. Bayangkan pergerakan gunting semasa memotong kertas. Silangkan kaki anda dengan kaki kanan bersilang di atas kaki kiri. Kemudian, tukar kaki kepada kaki kiri pula bersilang di atas kaki kanan. Ulang langkah ini 12 – 15 kali untuk setiap set. Anda akan dapat rasa tekanan di otot-otot bahagian peha anda.

3. Pusingan bulatan

Baring mengiring di atas lantai dengan sebelah tangan anda ke atas (baring berbantalkan lengan anda) dan letakkan tapak tangan sebelah lagi di atas lantai di hadapan perut anda. Angkat sebelah kaki ke atas setinggi yang boleh. Tarik nafas, dan pusingkan kaki yang anda angkat itu mengikut pusingan jam. Gerakkan seluruh kaki tanpa menggerakkan pinggul anda. Buat pusingan jam sebanyak 5 kali sebelum ulang langkah tersebut menggunakan kaki yang sebelah lagi pula. Lakukan sehingga 10 set jika boleh.

4. Pakai kasut tinggi!

Kalau sebelum ini kita memerlukan alasan untuk pakai kasut tinggi, inilah masanya! Memakai kasut tinggi boleh membentuk otot betis dan peha. Walaupun kita kena beringat yang amalan memakai kasut tinggi ini boleh memberi kesan buruk kepada kaki dan postur, oleh itu anda perlulah berhati-hati! Kajian mengatakan bahawa kita tidak sepatutnya menggunakan kasut tumit tinggi yang melebihi 2 inci!

5. Melompat di atas trampoline

Melompat di atas trampoline ini sangat baik untuk peredaran darah dalam badan, pembakaran lemak, meningkatkan metabolism, mengurangkan selulit dan membentuk kaki yang cantik. Lakukan aktiviti ini selama setengah jam dapat membakar hampir 200 kalori dalam badan. Ia juga aktiviti yang sangat menarik yang anda boleh lakukan bersama keluarga mahupun rakan-rakan anda!
Dah setel nota untuk diri sendiri! haha.. Kevin ada tambah " kena konsisten dan jaga makan! " Well dua-dua tu susah nak buat. Tengok la macam mana :p
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Oh tapi haritu aku ada ambik Lecithin dengan Alfalfa (part of slimming set dari Shaklee), konsisten dua minggu berturut dan aku nampak ada perubahan kat peha. Aku ambik sebab nak kuruskan peha je actually sebab tu aku tak ambik full set slimming. hehe.. Takdelah aku nak mengukurnya kurang berapa kan tapi bila aku pakai seluar yoga tu longgar sikit babe! Dah tak ketat cam biasa. haha.. So, aku rasa memang kalau aku konsisten dengan senaman ni mesti lagi cepat. Hopefully!

Macam ni rupa dia. Murah je uolls 2 benda ni tak sampai RM100 pon aku jual. Boleh contact aku kalau minat. Email to fiedaredzuan@gmail.com. mihmihmih

p/s : Iolls adalah salah sorang pengedar barangan Shaklee dengan ID 993092. Boleh tanya je pape bukan untuk slimming je untuk kulit, untuk sakit pape ke apa ke suma ada. Email seperti di atas ye. BEST PRICE & FREE CONSULTATION, itu yang iolls janjikan :) 

Be First to Post Comment !
Post a Comment

Custom Post Signature

Custom Post  Signature