Tuesday, 1 November 2016

Produk bebas bahan kimia katanya

Dah lama tak update blog tetiba nak cerita pasal perkembangan terbaru. hehe
Okay kalau perasan kat facebook aku duk gebang pasal Shaklee dan juga skincare Shaklee yang aku tengah pakai sekarang - NutriWhite.

Sekarang nak cerita kenapa aku bertukar ke NutriWhite sedangkan NutriWhite tu mahal okeh. Haha. Habis la lepas ni takde la orang nak beli NutriWhite dengan aku lagi. bahaha

Dulu, aku ada prinsip yang aku memang tak akan guna produk yang takde label dermatologically tested. Basically dulu skincare aku semua beli kat Watson ke Guardian yang mana ada label benda-benda macam tu semua la. Hampir semua jenama aku dah try sebab aku suka je nak tukar-tukar skincare nih.

Dan since aku pun memang takde masalah kulit dan kulit aku pulak bukan jenis sensitif jadi seronok la aku bertukar-tukar sebab semua tu takde bagi bad effect pun kat muka aku. So bila dah try nanti aku recommend la kat siapa-siapa yang tanya. gitteww.

Then sejak last year, semenjak banyak sangat lambakan produk, pengasas yang entah dari mana dan iklan skincare nama entah apa-apa kat mana-mana sahaja boleh nampak, tiba-tiba aku terpengaruh. Nampak tak hebatnya pengaruh iklan yang duk tayang hari-hari tu sampai prinsip aku goyah. huhu

Lepastu mula la aku mencuba produk-produk yang takde test dermatologi ni. Tak banyak pun aku try. Dua jenis skincare dan satu foundation.

First skincare aku guna last year. Aku suka giler sebab masa aku pakai skincare tu orang kata muka aku glowing la kulit aku cantik la apa bagai. Tapi macam biasa, lepas habis satu set dah tak repeat lagi - lama tau nak habis sebab aku jenis bukan rajin sangat pun nak pakai sebab tu semua skincare yang aku guna tahan la lebih setengah tahun.

Lepas habis aku malas repeat sebab aku tahu produk macam tu bukan boleh pakai lama. Even iklan claim takde bahan kimia tapi sekali aku beli nampak kat kotak tudiaaa macam-macam bahasa chemical keluar which is kalau search pun sah-sah bukan dari sumber asli. Ada la satu dua bahan semulajadi dia bubuh tapi terus dia claim produk dia takde chemical kan. Tapi salah aku jugak la aku teruskan pakai.

Then aku bertukar semula ke regular produk kat kaunter Watson. Tak puas hati sebab kulit makin hari makin kusam. So dari regular produk, beralih lagi semula ke produk entah dari mana-mana yang kedua which also claim natural product.

Aku start dengan serum dia. Mula-mula pakai macam best, kulit jadi smooth je tapi tetap kusam dan berminyak. Tapi sebab tak tahu nak pakai produk apa so aku pun proceed jugak la ambik satu set skincare dia. Pakai punya pakai rasa macam takde perubahan pun. Repeat satu botol serum lagi kot-kot la kan botol kedua baru jadi jelita. kahkahkah harapan.

Add on pulak satu bedak ala-ala foundation sebab rasa kulit tak cantik so nak cari alternatif untuk nampak cantik instant. Padahal aku tak biasa pun dengan foundation apa bagai ni.

Then lepas berapa lama aku perasan kulit aku getting worst. Muka naik biji-biji banyak. Jerawat start naik lepas sebiji sebiji naik. Tak tahu mana punca. Masa ni tak expect pun pasal skincare.

Dan bila dah kedua dua belah pipi aku dah penuh biji-biji, kemudian merebak pulak ke dahi so aku rasa aku patut stop guna benda-benda tu semua. Baru sedar benda tu semua dari benda yang aku duk tepek-tepek kat muka.




Hah jelita kan? haha. Kalau nak tengok seteruk mana biji-biji kat muka aku tengok la gambar kat atas tu.

Tu dah tak tahan sangat aku pergi facial suruh beautician tu picit keluar semua. Menangis-nangis aku dalam tu sebab banyak sangat. Beautician tu pun sekali tengok pun dah cakap "you salah pakai produk eh?".

Beautician tu pesan nanti lepas ni akan keluar banyak lagi tau sebab kulit you dah rosak. Memang betul, lepas 3 hari keluar nanah pulak tapi dah tak banyak.

So lesson learnt! Dah tak teringin nak cuba any product yang orang duk iklan tu. Aku kembali semula ke prinsip aku, product yang ada test dermatologi je yang aku akan pakai.

My current skincare NutriWhite dari Shaklee. Dan setakat ni aku puas hati sangat-sangat sebab kulit aku yang dah rosak improves a lot lepas pakai tu!

Orang yang tak tahu mesti pelik aku duk iklankan pasal produk Shaklee kat Facebook tapi tak pernah pun tunjuk muka aku guna Nutriwhite tu. So inilah jawapan dia, sebab kulit aku masih dalam recovery process. Kalau aku tunjuk kulit yang teruk tu confirm la korang pun taknak beli. haha


Inilah wajah latest beberapa hari lepas capture guna handphone. Tak edit langsung tau. Dah recover banyak. Ada parut-parut je lagi nak hilangkan. Ada je gambar capture guna DSLR yang tunjuk skin kite tapi taknak la share dulu. Itu simpan buat modal iklan sebelum dan selepas. kikiki

Sebenarnya kan bila dah jadi macam tu aku hilang keyakinan diri sangat-sangat. Dan aku spend banyak duit untuk pulihkan balik kulit. Rasa la jugak sakit hati dengan orang yang sesuka hati declare produk diorang ni natural tapi tak boleh salahkan diorang 100% sebab aku sendiri yang nak cuba kan?

Jadi korang hati-hati la ye kalau pilih produk tu. Ni pun sebab dah jadi macam ni aku dah tahu nak guna skincare apa so that's why aku guna Shaklee je alang-alang aku memang gigih menjual Shaklee jugak kan. Alhamdulillah la okay dah kulit aku. huhu

Okay la, take care ye semua.

No comments:

Post a Comment