Tuesday, 11 February 2014

Nak Tahu Badan Anda Kekurangan Vitamin Apa?

Salam & Hello :-)

Make it short sebab taip ni masa tengah kerja. Hihi..
So benda ni terjumpa masa aku tengah google something. And I think it might be useful to some of you :)

1.Kerap berada dalam keadaan tertekan sama ada kerana kerja, keluarga dan perhubungan. Keadaan ini akan menyebabkan kelenjar adrenal anda berkerja ‘lebih masa’. Keadaan ini akan menyebabkan sakit kepala dan keletihan. Mungkin pengambilan vitamin B komplek, E dan C boleh membantu.

2. Sejarah keluarga yang berhadapan dengan ostreoprosis. Membekalkan tubuh anda dengan mineral yang tersimpan dalam tulang boleh menolong mencegah masalah ini. Apatah lagi bagi wanita yang kerap melahirkan anak, bayi bergantung bekalan kalsiumnya daripada ibu. Justeru pengambilan kalsium, magnesium dan vitamin D mungkin membantu anda menangani osteoprosis.

3. Anda kerap diserang selesema. Sistem imun anda mungkin rendah berbanding orang lain. Dalam keadaan ini tambahkan pengambilan vitamin C dan zink.

4. Jika anda merokok, anda memerlukan lebih vitamin C. Selain itu anda mungkin memerlukan kalsium, magnesium dan vitamin D, kerana merokok juga dikaitkan dengan osteoporosis, tetapi sebaik-baiknya berhentilah merokok.

5. Jika anda berhadapan dengan masalah hormon, anda mungkin memerlukan vitamin B6. tetapi jangan ambil dos yang banyak tanpa rujukan doktor.

6. Anda mengalami masalah tekanan darah rendah. Lebihkan pengambilan zat besi, vitamin C, asid foli dan vitamin B12 juga.

7. Gout- Mungkin anda perlu mengambil vitamin B5 (asid panthothenik) 

8. Masalah jantung - Minyak ikan membantu menurunkan tahap kolesterol. Ia juga berfungsi sebagai agen mengurangkan bengkak atau radang. Jika anda tidak mendapat minyak zaitun dalam diet, mungkin anda perlu pertimbangkan mengambil makanan tambahan.


Ini sebahagian je lah dari banyak-banyak masalah yang timbul nowadays. Maybe boleh dijadikan panduan untuk korang. Apa-apa pun kalau tak pasti dengan pengambilan vitamin apa yang patut korang ambik, boleh buat research, bertanya pada yang tahu, ataupun terus refer doktor. Senang je kan?

Have a nice day!

P/s : sumber

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
VITAMIN C SHAKLEE


Kan betol kan sanggup kan pergi cucuk-cucuk vitamin C nih? hihi


Kebaikan yang bakal korang dapat dalam satu botol Vitamin C ni. Sebotol boleh tahan 6 BULAN tau! :-)

Juga boleh dijadikan masker. Memang berbaloi-baloi :-)

To order : email fiedaredzuan@gmail.com

1 comment:

  1. Haiiiii..Cakkk!!
    done follow sini no. 21
    sudilah kiranya follow me back yea..
    he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    dan my 2nd blog
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete